EKO KLUBS & VEIKALS
Mandarīni. BIO. 0,5 kg
Mandarīns (lat. Citrus reticulata) ir mūžzaļš koks, rūtu dzimtas citrusu (Citrus) ģints suga.
Apraksts:
Koks, kura augstums nepārsniedz 4 metrus, vai krūms. Jaunie dzinumi ir tumši zaļi.
Lapas ir salīdzinoši mazas, olveida vai eliptiskas, kātiņi gandrīz bez spārniem vai nedaudz spārnoti.
Ziedi vientuļi vai divi lapu padusēs, ziedlapiņas blāvi baltas, putekšņlapas pārsvarā ar mazattīstītām putekšņlapām un ziedputekšņiem.
Augļi ir 4-6 cm diametrā un ir nedaudz saplacināti no pamatnes līdz augšai, tāpēc to platums ir ievērojami lielāks par augstumu. Miza ir plāna, brīvi pielīp pie mīkstuma, 10-12 lobulas, labi atdalītas, mīkstums ir dzeltenīgi oranžs; šo augļu spēcīgais aromāts atšķiras no citiem citrusaugļiem, mīkstums parasti ir saldāks par apelsīnu.
Izplatīšanās:
Dzimtene Ķīnas dienvidos un Kočinas Ķīnā. Eiropā to ieveda 19. gadsimta sākumā. To plaši audzē Spānijā, Alžīrijā (visā Vidusjūras dienvidu un rietumu daļā) un pat Francijas dienvidos, Japānā, Ķīnā un Indoķīnas valstīs. No Argentīnas tika piegādāti mandarīni uz Krieviju.
PSRS mandarīnus audzēja Aizkaukāzā.
Ķīmiskais sastāvs:
Augļu mīkstums satur cukurus, organiskās skābes (citronskābes un citas - līdz 0,6-1,1%), vitamīnus (tiamīnu, riboflavīnu, askorbīnskābi, rutīnu) un fitoncīdus. Mizā ir līdz 1-2% ēteriskās (mandarīna) eļļas, apelsīnu un dzelteno pigmentu, tajā skaitā karotīnu.
Ēteriskās eļļas sastāvā ietilpst α-limonēns, citrāls, kaprils un citi aldehīdi, spirti, antranilskābes metilesteris, kas piešķir mandarīna eļļai, augļiem, lapām un jaunajiem dzinumiem savdabīgu garšu un smaržu.
Augļi ir vērtīgs diētisks produkts, kas palielina apetīti, uzlabo vielmaiņas procesus un ziemā piesātina organismu ar vitamīniem. Mandarīniem un mandarīnu sulai ir vispārēji stiprinoša iedarbība uz organismu, veicina gremošanu, un to fitoncīdo īpašību dēļ tiem piemīt pretmikrobu iedarbība. Sulas fitoncīdā aktivitāte izpaužas tās iedarbībā uz patogēnām sēnītēm, kas izraisa dažas ādas slimības.
Augļu mīkstums satur cukurus, organiskās skābes (citronskābes un citas - līdz 0,6-1,1%), vitamīnus (tiamīnu, riboflavīnu, askorbīnskābi, rutīnu) un fitoncīdus. Mizā ir līdz 1-2% ēteriskās (mandarīna) eļļas, apelsīnu un dzelteno pigmentu, tajā skaitā karotīnu.
Ēteriskās eļļas sastāvā ietilpst α-limonēns, citrāls, kaprils un citi aldehīdi, spirti, antranilskābes metilesteris, kas piešķir mandarīna eļļai, augļiem, lapām un jaunajiem dzinumiem savdabīgu garšu un smaržu.
Augļi ir vērtīgs diētisks produkts, kas palielina apetīti, uzlabo vielmaiņas procesus un ziemā piesātina organismu ar vitamīniem. Mandarīniem un mandarīnu sulai ir vispārēji stiprinoša iedarbība uz organismu, veicina gremošanu, un to fitoncīdo īpašību dēļ tiem piemīt pretmikrobu iedarbība. Sulas fitoncīdā aktivitāte izpaužas tās iedarbībā uz patogēnām sēnītēm, kas izraisa dažas ādas slimības.
Nozīme un pielietojums:
Mandarīnu augļus izmanto svaigus un augļu sulu ražošanai.
Kā garšvielu to izmanto dažādu saldo ēdienu, cepumu, mērču, rīsu ēdienu un augļu salātu gatavošanā.
Mandarīna mizu izmanto kā apelsīna mizas aizstājēju dažādu drogu, uzlējumu, sīrupu, ekstraktu gatavošanā, kā arī pārtikas rūpniecībā. Atkārtoti ierīvējot mandarīnu sulu ādā, tiek izārstētas mikrosporijas un trihofitozes skartās ādas vietas.
Austrumu medicīnā mizas tinktūru, kā arī tās ūdens uzlējumu vai novārījumu lietoja pret bronhītu, sliktu dūšu, kā pretklepus un gremošanas līdzekli.