EKO KLUBS & VEIKALS
KIVI. BIO. 0,5 kg
Uztura speciālisti no Teksasas izpētīja 30 dažādu augļu un dārzeņu īpašības un nonāca pie secinājuma, ka visnoderīgākais no tiem ir kivi. 1 kivi satur: C vitamīna dienas devu - 75 mg, 0,3 g tauku, 11 g ogļhidrātu, 1 g olbaltumvielu, 2,6 g šķiedrvielu, 4 mg nātrija un pilnīgi bez holesterīna. Un tas viss tikai 46 kalorijās!
Aizjūras kivi mūsu plauktos ir pazīstami jau daudzus gadus. Augļi ir bagāti ar šķiedrvielām, aminoskābēm un satur arī fruktozi, glikozi, vitamīnus C, E, PP, A, B vitamīnus, kāliju, magniju, fosforu, flavonoīdus, dažādas augļskābes – citronskābi, ābolskābi, cinchonic un citas. Tāpat kā ananāsi, kivi satur fermentu aktinidīnu, kas sadala olbaltumvielas un palīdz pārtikas gremošanu. Ogļhidrātu daudzums augļos ir niecīgs. Nobriedis kivi satur līdz 9% ogļhidrātu, un tā enerģētiskā vērtība ir 40 kcal uz 100 gramiem mīkstuma.
Kivi stiprina imūnsistēmu un stimulē kolagēna ražošanu. Un kālijs, ko satur kivi, normalizē asinsspiedienu. Tradicionālajā ķīniešu medicīnā kivi ir izmantoti gadsimtiem ilgi, lai uzlabotu gremošanu, novērstu reimatiskas slimības, novērstu nierakmeņu veidošanos, mazinātu nervozitāti un novērstu priekšlaicīgu matu nosirmošanu. Kivi iedarbojas uz dobajiem orgāniem: kuņģi, žultspūsli, tievo un resno zarnu, urīnpūsli, kā arī muskuļu audus, reproduktīvo sistēmu, ārējo un iekšējo dzimumorgānu muskuļus.
1 kivi var aizstāt vienu apelsīnu vai trīs tomātus. 100 g kivi satur 360 mg C vitamīna, kas ir četras reizes lielāka par dienas devu pieaugušajam. C vitamīna satura ziņā kivi ieņem otro vietu aiz upenēm. Un uzglabāšanas laikā šajos augļos C vitamīna daudzums ar laiku nesamazinās, pateicoties miziņai, kā arī šajos augļos esošajām skābēm.
Kivi ir artēriju bloķējošo tauku dedzinātājs, kas samazina asins recekļu veidošanās risku. Kivi sastāvā esošā askorbīnskābe uzlabo organisma aizsargfunkcijas un novērš saaukstēšanos. Viens auglis, kas stiprina imūnsistēmu, asinsvadus un cīnās ar stresu, satur C vitamīna dienas devu. Kivi ir atrodams arī magnijs, kālijs, provitamīns A un B vitamīni.
Bet vissvarīgāko kivi kvalitāti novērtēja jaukas sievietes. Izrādās, ka kivi labvēlīgi ietekmē ādu. Tāpēc šis auglis ir izgatavots par pamatu lielākajai daļai kosmētikas līdzekļu. Papildus tam, ka kivi tonizē ādu, padara to elastīgu, tonizētu, jaunu, tas arī lieliski to attīra! Tāpēc ēd, smērē kivi un vienmēr esi vesels un aktīvs!